maandag 9 december 2013

Arendbuizerd

Zaterdag 7 december 2013: 's ochtends om vijf over half zeven gaat de bel. De eerste meldt zich. Ruim een half uur later zitten we met vijf man in de auto op weg naar de Maasvlakte. Donker, de ruitenwissers moeten af en toe aan. Ondanks het vroege uur is het gezellig, verhalen en opmerkingen vliegen over en weer. Anderhalf uur later stappen we uit, het is net licht geworden maar het is erg grijs en nevelig. We staan in feite midden op zee, de weg en de duinen liggen er nog niet lang. Op zee is weinig te zien. De eerste koffie wordt uit de thermosflessen geschonken en ik heb al trek. We beginnen een soortenlijst samen te stellen. Onderweg naar een volgende parkeerplaats stoppen we even bij een Torenvalk die een prooi heeft geslagen en vlakbij tegen het talud zit. Aan de noordkant van de Maasvlakte 2 lopen we langs de monding van de Nieuwe Waterweg en zien we honderden Drieteenmeeuwen in de verte, achter de schepen aan. Vlakbij een paar zeehonden. Maar liefst zestig Roodkeelduikers zijn in diverse groepjes op trek, en overal zijn Stormmeeuwen. Bovenaan de dijk stoten we twee Houtsnippen op en als we onderaan staan vliegen er drie Kleine Rietganzen over. Groepen Kneutjes en wat Sneeuwgorzen komen ons tegen en verdwijnen schielijk. We zitten nauwelijks weer in de auto of het begint serieuzer te regenen. Langzaam terugrijdend volgen we een natgeregende Buizerd. Bij de eerste parkeerplaats aangekomen stappen we weer even uit, we hebben Toppereenden gezien in het binnenwater, de Prinses Arianehaven geheten. Die ligt er nog maagdelijk bij. We horen Wulpen, en er komen Rosse grutto's en twee Zilverplevieren over. Het is wat harder gaan waaien en ik zie het eerste stukje blauwe lucht.
Inmiddels is het half een. We besluiten bij de stek van de Arendbuizerd te gaan eten. Achter een gebouwtje schuilen we voor de wind en worden de boterhammen en thermosflessen weer tevoorschijn gehaald. Ik sta voor het hek dat het gebied omsluit, het is een broedgebied. Ik geniet. Blauwe Kiekendieven jagen over de velden, ver weg. Een mal gezicht, met al die industrie op de achtergrond. Torenvalken en Buizerden vinden veel van hun gading, soms zien we wel zes Buizerden tegelijk in actie boven de dijk van de Slufter. Maar geen Arendbuizerd. Hij is voor het laatst op 28 november gemeld, en we verwachten dat hij is weggewaaid tijdens de laatste storm. Op de Slufter zitten veel eendensoorten, en wat Wulpen en Tureluurs. Weer terug naar het broedgebied, want een van ons heeft een Ruigpootbuizerd gezien en die willen we wat beter bekijken. Als we op de ventweg staan stopt een busje met een andere vogelliefhebber, hij werkt in het gebied en vertelt dat de Arendbuizerd er nog is, en als twee andere vogelaars zeggen dat ze hem zo-even over de weg hebben zien vliegen wagen we nog een poging. We rijden nog een stukje verderop en zien in de verte vier buizerdachtigen. Eentje lijkt te worden aangevallen en verjaagd, en ik spreek het vermoeden uit dat dat de Arendbuizerd is. Na verloop van tijd verdwijnen ze over de dijk. Een late Lepelaar staat tussen de eenden, en vier vrouwtjes Nonnetje houden het voor gezien, ze vertrekken. Wij doen een laatste poging, en rijden weer een stukje terug, op weg naar het foerageveld van de Arendbuizerd, maar na een halve minuut zet ik de auto al weer in de achteruit, want uit de berm stijgen twee Buizerden op, en we zien een dood konijn liggen. Twee Zwarte Kraaien zijn ons dankbaar voor de verstoring. Een buizerd komt terug, en hij lijkt wel erg rossig. Het is hem. De Arendbuizerd. Vlakbij. Door de voorruit genomen foto's mislukken altijd, maar ik neem ze toch. Later blijken ze inderdaad wazig. De vogel vertrekt en vliegt boven de dijk, niet ver weg. We stappen uit. Het licht is bar, want het is al na drieën. De ISO staat op hoog. Twintig minuten genieten we van de Arendbuizerd, die een poosje jaagt over de duintjes aan de overkant van de weg, en die nog een keertje onze richting op komt. Alles omlijst door containers en hijskranen.
De zon zien we dramatisch ondergaan boven het Oostvoornse Meer, waar meer dan honderd Pijlstaarten en vierhonderd Wulpen hun slaapplaats hebben. Een Havik komt over en we horen Roodborstjes hun tikkende alarm afgeven. We zompen in het halfduister weer terug naar de auto, en zien de Maasvlakte veranderd in een kerstkaart: overal witte lichtjes, met hier en daar iets roods en groens. Thuis geschiedt een wonder. Ik kan voor de deur parkeren.

Torenvalk
Kleine Rietganzen
Natte Buizerd
Jagende Blauwe Kiekendief



Blauwe Kiekendief met prooi
Arendbuizerd





4 opmerkingen:

  1. Fantastisch, dat je de arendbuizerd toch hebt waargenomen. En gezien de opsomming van alle vogels was het zeker geen verloren dag. Je waarnemingenlijst is weer een stukje gegroeid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig dat je de arendbuizerd toch gezien hebt Roely. Wat is hij mooi! Ondanks de kou en nattigheid heb je toch een mooie dag gehad aan de foto's te zien. De rest van je blog ook weer bij gelezen, was om te smullen! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Roely, wat heb jij weer veel gezien!! En op de valreep toch nog de arendbuizerd, dat was dubbel genieten.
    Ik geniet van je verslagen en de mooie foto's, ook van de sperweruil. Klasse!!
    Zelfs tijdens een weekje varen weet je camera waar hij slechtvalken kan vastleggen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig dat jullie geduld beloond werden en dat jullie toch de arendbuizerd gezien hebben.

    BeantwoordenVerwijderen