zaterdag 25 januari 2014

Mist

Donderdag 23 januari 2014: van een late middagwandeling in de mist blijft maar weinig hangen op een fotocamera. In het Wolderwijd heerst ogenschijnlijk stilte, toch foerageren er honderden zwanen, de gewone Knobbelzwanen, en de voor mij bijzonderder Kleine zwanen, die alleen in de winter ons land aandoen. Pijlstaarten zwemmen vlak onder de kust, meer kan ik ook niet overzien. De mist is zo dicht dat ik een grote halsring van een Kleine zwaan niet kan aflezen. Mist dempt ook geluiden, alleen sta ik op zeker moment vlak onder de A28, mist dempt daar niks. Luid en duidelijk hoor ik de roep van de IJsvogel.

Kleine Zwanen



dinsdag 21 januari 2014

Tellen

Zaterdag 18 januari 2014: midwinterwatervogeltelling, in hartje Amsterdam, waarom zou je zoiets willen. "Ik ben gevraagd", maar genoemd word ik niet. Qua soorten is er niet veel aan, als een bedelende Blauwe reiger de krent in de pap is dan weet je het wel. Toch kijk je anders naar de stad. Ik zie een zwaan op de spits van de Koepelkerk, en zoek informatie over de kunstenaar Viktor IV, de man die naast zijn schip in de Amstel is verdronken. Vandaag fotografeer ik de Knobbelzwanen die op zijn vlotjes klimmen.

Biografie van Viktor IV


Blauwe reiger
Fuut in de Brouwersgracht
Bedelende Knobbelzwanen
Knobbelzwanen bij de Blauwbrug
Zwaan op de Koepelkerk
Kokmeeuw in winterkleed op een kuif
Kokmeeuw in prachtkleed, nu al
geringde Kokmeeuw
Meerkoet, klappertandend in Nieuwe Haarlemmersluis
Zilvermeeuw in het Singel

vrijdag 17 januari 2014

Licht II

Donderdag 16 januari 2014: op de valreep bezoeken we nog wat lichtobjecten van het Amsterdam Light Festival die we 19 december 2013 niet hebben gezien. Het is hetzelfde weer, helder, alleen minder koud. Op de Grimburgwal staan lantaarns te dampen, die horen bij mijn weten niet bij de festival-objecten. Ze doen me denken aan de steam clock in Vancouver. Het is een mooie tocht door het oostelijke centrum, na dertig jaar inwonerschap geniet ik nog steeds van huizen en grachten.

Er schiet me geen gedicht te binnen over licht en kleur, daarom maak ik zelf maar een haiku over de lampen op de Grimburgwal.

Avondwandeling
Damp slaat van de lantarens
Toch regent het niet


Grimburgwal
Prinsenhof - The Grand



kop Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Achterburgwal

Noord-Zuid-Hollands Koffiehuis
Open Havenfront
Droogbak     Haringpakkerstoren
Oosterdokskade
Oosterdokskade
Nemo

Scheepvaartmuseum







maandag 13 januari 2014

Roerdompen in de Middelpolder

Zondag 12 januari 2014: als ik wil kan ik nog een poosje gaan vogelen en ik wil. Ik sms mijn vogelmaatje dat ik naar de Middelpolder ga, pak me goed in en moet na honderd meter weer terug naar huis omdat ik mijn gewone schoenen nog aan heb. Tweede poging slaagt. De zon staat laag en schijnt flink in mijn ogen, wat winterdepressies schijnt te voorkomen. De Sperwer van het Beatrixpark heeft zijn territorium nog niet ingericht, hij is nergens te zien.
Op de Kalfjeslaan is het al aardig druk, het is zondag en mooi weer. Verderop in de polder wordt het stiller. Hele legioenen Smienten zijn aan het grazen, en een Slobeend slaapt in het water, de grote snavel opgeborgen op zijn rug. Achter de hockeyvelden ruikt het naar schoensmeer, langs de hele rand worden onduidelijke zaken gezuiverd. Aan de andere kant ligt de Middelpolder.
In een rietveldje zie ik een Roerdomp staan, mijn doel van vandaag. Jammer dat hij niet echt uit het riet wil komen, maar toch ben ik blij. Dan krijg ik telefoon: "draai je eens om, nee andere kant op", en ik zie mijn vogelmaatje een stukje verderop op zijn krukje zitten. In zíjn veldje staat ook een Roerdomp. Bij de mijne vliegt eerst een waterralletje over het plasje, wat is hij toch klein, en daarna vliegt de Roerdomp zelf naar de overkant. Dan worden we een onbekend gefluit gewaar, en een vreemde Tjiftjaf spurt door de boompjes, steeds een één-tonige roep voortbrengend. Niet een gewone, lijkt ons.
We besluiten ergens anders heen te gaan en lopen naar onze fietsen. Mijn vogelmaatje verslikt zich haast van opwinding: op het gras staat een Roerdomp. Alsof hij nooit van beschutting in het riet heeft gehoord. Hij staat een poos en buigt dan langzaam om op pad te gaan, de nek dreigend naar voren gestoken. We gaan nergens anders heen.
Het wordt druk met kijkers, maatje heeft een schuldgevoel omdat hij de poetsdag thuis is ontlopen en wil naar huis, en ik moet op visite.
Bij de Rai horen we de eerste Merel van het jaar zingen.

Smient










Fazant

Roerdomp






























Tjiftjaf




Koos Dijksterhuis over een reislustige roerdomp

Toch een Waterral

Vrijdag 10 januari 2014: die Waterral zit me toch niet lekker en omdat de zon schijnt vertrek ik weer naar Frankendael. Op de brug over de plas staat al een bekende, maar de Waterral heeft zich nog nauwelijks vertoond. We houden de moed erin, en bovendien valt er voldoende te vertellen aan elkaar. Eenmaal zien we de ral langsrennen, maar hij duikt onmiddellijk het riet weer in. Er komen meer belangstellenden. Na anderhalf uur lokt de warmte van het café op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, dus stap ik weer op de fiets en kom wat bij met koffie en een warm broodje. Appelvinken zoeken is mijn volgende doel. Als je A zoekt vind je vaak iets uit de serie B t/m Z, dus ik stuit op een paar Groene spechten, ook fijn. Tweemaal komt de Sperwer over, op zoek naar een argeloze vogel.
Het verbaast mij altijd weer hoeveel lawaai er is op een begraafplaats, je zou toch denken dat het stil is op een dodenakker, maar niets is minder waar. Vandaag doen twee bladblazende mannen hun best zo ver mogelijk gehoord te worden.
Op de terugweg doe ik Frankendael nog even aan, de kennis staat er nog, maar de Waterral heeft zich in de tussentijd bijna niet laten zien. Als mijn kijker en camera weer in de fietstas zitten, komt hij tevoorschijn. Er is nog net genoeg licht voor wat opnamen.

Blauwe reiger


Ooievaar



Groene specht

 

Sperwer

Waterral