maandag 30 maart 2015

Lente?

Zondag 22 maart 2015: het zonnetje schijnt, de lucht is blauw ... Wind uit noord. Dik aangekleed zit ik op de bank van uitkijkpunt IJdoorn en kijk uit over het plas-dras gebied, dat jammer genoeg bijna alleen plas is. Geen flamingo's, eigenlijk niks te zien. Gelukkig heb ik in Amsterdam al krooneenden gescoord. Zo vroeg als het is, ik wil een boterham en koffie, en zet mijn fiets zo neer dat ik me verbeeld er enige wind mee tegen te houden. In de bocht bij de camping zie ik door mijn kijker de flamingo's op meer dan een kilometer afstand staan, vier stuks, en ik benijd de mensen die ze zo mooi van dichtbij op de foto hebben, stappend, vliegend, foeragerend.
Over de Uitdammerdijk met tegenwind, ik voel mijn tenen niet meer. Veel futen, een paar brilduikers. Bij Uitdam strijkt net een vlucht wulpen neer, 121 stuks tel ik. Geen slechtvalken. Wel wat grutto's. Uit de wind is het lekker in de zon. Ik zit een half uurtje in het land op de Rijperdwarsweg, waar de poten van mijn krukje wegzakken in de zachte aarde. Nouja zeg, zo zwaar ben ik nou ook weer niet. Twee dames staan aarzelend bij het bord van een natuurorganisatie aan het begin van de dwarsweg, je mag er na 15 maart niet meer komen, het is een broedgebied. De oude dame spreekt mij in half Duits bestraffend toe, en petst met haar handschoen een paar keer op mijn bagagedrager, een half gespeelde half gemeende uiting van ongenoegen. Ik heb het bord niet gezien, ik keek naar andere dingen.
Na een lange omweg ben ik terug op IJdoorn. Er zijn nu wat mensen, en ook de grutto's uit de omringende weilanden zijn in groepjes gearriveerd. Door een telescoop van iemand zie ik de ontdekte zomertaling. Toch wel heel erg mooi, zo'n telescoop. Genereert ook geen thuiswerk, ik ben vaak uren bezig met het uitzoeken en bewerken van foto's. Ik maak kennis met iemand, ook Nederlands met een Duits accent, die ik nog niet zo lang geleden als lid van de vogelwerkgroep heb ingeschreven. Hij vertelt dat hij een uurtje geleden in de gele ogen van een velduil keek, niet ver weg van hier. Met een paar bekenden bespreek ik de stand van de vogelzaken in de omgeving.
Er lopen honden los in de weilanden de Broekergouw, iemand heeft ze niet onder appèl. Andere hondenbezitters zijn verontwaardigd en spreken de man erop aan. De velduil komt niet uit zijn schuilplaats.

Bonte strandlopers in IJdoorn
Brilduiker man
Baltsende futen
Grutto



een vlucht Grutto's



Kievit
Brandganzen, Kolganzen, Grutto's en Kluten
mannetje Krakeend, op eieren??
Krooneenden, vrouw en man

Rietgors

Sperwer
Stormmeeuw
Tureluur
Wintertaling
Wulpen

Zomertaling

zaterdag 21 maart 2015

Schiphol

Donderdag 19 maart 2015: bijzondere oorden trekken bijzondere vogels. Wat de velduil of de ruigpootbuizerd precies drijft om het redelijk kale landschap rond Schiphol te bezoeken weet ik niet precies, kennelijk vinden ze er voedsel in de vorm van muizen. Buizerden en torenvalken zie je er altijd, en patrijzen vinden er voldoende veiligheid op de ruige velden.
Als ik de fietstocht door Amsterdam-west volbracht heb en Badhoevedorp heb overwonnen word ik op Tweeduizend El, een weg door de velden waar auto's voortrazen, begroet door het gezang van de veldleeuweriken. Collega vogelaars hebben de ruigpoten al gezien en ik fiets nog verder west, eens kijken of de marechaussee of de politie bezwaar heeft tegen mijn aanwezigheid daar. Alle patrouilles laten mij met rust en ik kan op mijn krukje genieten van de zingende leeuweriken en de vele buizerden. Weer terug op Tweeduizen El mag ik door P's telescoop naar een smelleken kijken, onze kleinste valk. In mijn eentje had ik hem niet herkend, niet eens gezien.
In het Vondelpark is de lente in aankomst, een boomklever inspecteert een nestholte, de ooievaars paren en de grote Alexanderparkieten proberen een gat in hoge boom uit.

toegetakelde haas
Veldleeuwerik





Buizerd



Torenvalk
Ruigpootbuizerd


Ruigpootbuizerd belaagd door een Kievit



zie de bevederde poten


Smelleken
Boomklever

Grote Alexanderparkiet

Ooievaars

vrijdag 20 maart 2015

Zonsverduistering, de eclips van 20 maart 2015

Vrijdag 20 maart 2015:  de sportschool laat ik schieten, en ik blijf hopen maar verwacht niks gezien de  nevel en bewolking. Af en toe gloort er een lichte plek, en verdomd!, snel een plaatje maken. Het virus van hebzucht maakt zich van me meester en met de telelens vertrek ik naar de hoogste verdieping. En kijk, op diverse momenten laat de zon zich zien, wat er van over is tenminste. Een magisch idee dat nu de maan voor de zon langs schuift.

Paul van Ostaijen

Melopee

Voor Gaston Burssens
 
Onder de maan schuift de lange rivier
 
Over de lange rivier schuift moede de maan
 
Onder de maan op de lange rivier schuift de kano naar zee
 
 
 
Langs het hoogriet
 
langs de laagwei
 
schuift de kano naar zee
 
schuift met de schuivende maan de kano naar zee
 
Zo zijn ze gezellen naar zee de kano de maan en de man
 
Waarom schuiven de maan en de man getweeën gedwee naar de zee
 
 (1925)