vrijdag 14 februari 2014

Rondje Noord-Holland

Zaterdag 1 februari 2014: een uitje met zes. Vanwege de weersvoorspellingen gaan we niet naar Zeeland, maar doen we een rondje. Geheel in tegenstrijd met de de vogelaarsgewoonte vroeg uit de veren te komen (te gaan?) stappen we pas rond tienen in de auto voor het eerste doel: Grote Kruisbekken in de Schoorlse duinen. De laatste spatten vallen onderweg, en we maken een mooie wandeltocht vanaf Bergen aan Zee. Diverse keren horen en zien we Kruisbekken, en misschien ook wel Grote. We kunnen ze een hele tijd observeren, maar zekerheid hebben we niet. Ze hebben een aardige manier van foerageren: ze plukken dennenkegels van de boom en klemmen ze dan vast om de zaden los te wrikken.
Verder naar de Putten bij Camperduin. Grote groepen Wulpen en Scholeksters, Rosse Grutto's en zowaar een gewone Grutto. We zien vier Witbuikrotganzen en ik blijf haast niet overeind als ik buiten de auto wil fotograferen. Over de dijk gaan we niet. Er zijn plannen om de zeewering met zand vol te spuiten en een breed strand aan te leggen. Daar is wat voor te zeggen bij zo'n magere dijk en het lage land erachter. In de weilanden treffen we ganzen, ook een paar Dwergganzen. De wereldpopulatie is niet groot, en een behoorlijk deel ervan overwintert in Nederland. Ze zijn zo dichtbij dat de gele ring om het oog goed te zien is.
We besluiten door te rijden naar de waddenkust bij Den Oever, daar zit al maanden een Kleine Geelpootruiter, in het Vatropse plasje. Het licht wordt al flink minder als we arriveren, maar ik kan toch mooie foto's maken van de Kleine Geelpootruiter die onverstoorbaar zijn avondmaal bij elkaar scharrelt. Op het wad staan grote groepen strandlopers en wulpen.
Als de lucht oranje kleurt komt een Slechtvalk voorbij. Duizenden Rotganzen vliegen op uit de polder.


(Grote) KruisbekDwerggans

Wulpen, Scholeksters, Kokmeeuwen, Rosse Grutto's
Wulpen
Scholeksters
Rosse Grutto en Wulpen
Rotganzen
Kleine Geelpootruiter
Slechtvalk

3 opmerkingen:

  1. Prachtige serie weer Roely en wat staat de kleine Geelpootruiter er fantastisch op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi die kruisbekken en de geelpootruiter heb je mooi op de plaat vastgelegd. Leuk om eens met een groepje er op uit te trekken. Meerdere ogen zien toch meer als twee.

    BeantwoordenVerwijderen