donderdag 27 maart 2014

De Biesbosch

Dinsdag 25 maart 2014: zonder last te hebben van de wegafsluitingen of files in verband met de Nucleaire Top kom ik 's ochtends al vroeg bij T. in Werkendam. Het is prachtig weer om te gaan varen, zonnig en windkracht 2. Omdat de boot gezonken is geweest kost het boswachter TM enige moeite en een telefoontje om te starten en een piep weg te krijgen, maar daar gaan we dan. Na vijftig meter liggen we motorloos in de oever. Omdat ik toch niet kan helpen kijk en luister ik naar de tjiftjaffen en Cetti's zanger. Wat een rust.
Nu gaan we echt. Tussen riet en wilgenbossen door varen we kriskras door de Biesbosch, brede wateren wisselen smalle kreken af. Het water staat laag en af en toe zitten we aan de bodem. Omdat vogelen voor een groot deel luisteren is zet TM de boot in de smallere vaarwegen op de elektrische stand en fluisterstil drijven we verder. We horen een Blauwborst maar ontdekken hem niet. Meerkoeten vechten om een territorium, wat nauwelijks te snappen is als je ziet hoe groot de Biesbosch is. Een vrouw Grote Zaagbek zwemt eenzaam langs een oever. Diverse IJsvogels scheuren over het water. De Zeearend broedt op haar nest, hoeveel eieren er zijn weet TM niet, niemand heeft gekeken. Het is een enorm nest en om straks de jongen te kunnen ringen moet iemand over bergbeklimmerskwaliteiten beschikken, TM doet het in ieder geval niet. We leggen aan en sluipen een dijk op om in een plas-dras gebied te kunnen kijken. Grote groepen Wintertalingen en Slobeenden zwemmen rond, tientallen Pijlstaarten zien we en nog een paar Smienten, Scholeksters en Kuifeenden. Twee Bergeenden krijgen het aan de stok met één andere. Af en toe gaat een wolk vogels de lucht in, om onduidelijke redenen want we ontdekken geen roofvogels. Een groepje jonge Hooglanders vertrapt de dijk. Op de terugweg komen we J. tegen die de kuddes in het gebied beheert en te hard vaart omdat hij grote afstanden af moet leggen. Zijn lach schalt over het water. Aan boord staat een emmer brokjes, gras is kennelijk niet voldoende. De laatste Brilduikers vliegen op, en de zoveelste Buizerd zit op een tak, er wordt maar matig gevlogen.
In polder Hardenhoek leert T. wat Rietgorzen zijn.

Brilduikers


Grote Zaagbek

IJsvogel

KuifeendenBergeend, Scholekster, Pijlstaarten, Slobeend, Zilvermeeuw2 opmerkingen:

  1. Nou Roely dat was prachtig zo te lezen. Je foto's spreken weer boekdelen. Super dat je het nest van de zeearend hebt kunnen waarnemen en nog wel broedend op het nest ook. De pijlstaarten zijn ook prachtig. Wat een mooie eend is dat toch.
    Je vorige blog met de uilen en lepelaars was ook weer een genot om te lezen en ook hier heel mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eigenlijk loop ik stukken achter met mijn blog, veel te veel weg om nog te schrijven. Ik ben blij dat je mijn berichten en foto's waardeert, daar doet een mens het voor!

    BeantwoordenVerwijderen