zondag 27 april 2014

Koningsdag

Zaterdag 26 april 2014: zoals afgelopen jaren ontvluchten we ook dit jaar de stad. 's Middags fietsen we de duinen in om te kijken of de jaarlijkse Krooneend al in zijn plas terug is. Er is weinig te zien, maar het wemelt van dikkopjes vlak aan de oever. Wandelend horen we overal Nachtegalen fluiten, en het is warm genoeg voor de vlinders. Oranjetipjes, hoe passend op deze dag! De vogels zijn heimelijk, er wordt al druk gebroed. Op een zandpad wentelt een Hazelworm zich in de zon.
E. vangt wat beweging op in een struik, een dame Goudvink verschuilt zich voor blikken. Naderhand zie ik haar man open en bloot in een kaal boompje, maar hij waant zich onbespied. Boven de bomen vliegen twee Buizerden, de een maakt de ander het hof, vouwt de vleugels en duikt als een Slechtvalk naar beneden. Nieuwsgierig loopt E. van het pad af, op ontdekkingsreis naar Nachtegalen, en als hij niet terugkomt wandel ik  naar de fietsen. Onderweg word ik ingehaald door drie fietsers met bepakking, een van de meisjes stapt af om haar fiets de heuvel op te duwen. Als ik ze weer tegenkom vraagt ze of het fietspontje nog wel gaat. Pontje? De pont over het Noordzeekanaal bedoelt ze. De moeder met de meisjes heeft als doel Vlieland. Hopelijk blijft het mooi weer.
Als ik na wat omwegen een half uur later bij de fietsen kom, komt E. net van de andere kant aangelopen. Hij was in slaap gevallen.

Baltsende Buizerd

Bont zandoogje

Buizerd

Vrouwtje Goudvink

HazelwormOranjetipjeSint Jacobsvlinder
1 opmerking:

  1. Wow die Buizerd lijkt wel een straaljager zoals ie naar beneden suist. Wat mooi die verschillende vlinders en wat een mooie kleuren hebben ze toch. Het Oranjetipje zit op Look-zonder-Look. Die hazelworm zie je ook niet elke dag en wat een lange tong heeft ie.

    BeantwoordenVerwijderen