zaterdag 28 februari 2015

Noord en Zuid in de Kop van Noord-Holland

Vrijdag 27 februari 2015: vandaag besluiten we op bezoek te gaan in Den Helder en op de weg ernaartoe te gaan twitchen. Ik ben weliswaar geen lijstjesvogelaar, maar als je er toch langs komt kun je net zo goed even stoppen. Bovendien is het een heerlijke dag.
De Hondsbossche zeewering is onherkenbaar. Waar je vroeger van het talud af, over het fietspad heen meteen op het minieme strandje stond, tussen de strekdammen waar de steenlopers zich te goed deden aan de mosselen, moet je nu over een met helm ingeplante duinenrij afdalen naar een breed strand. Het is even lopen voordat je bij het water bent. Het wrak van het Engelse slagschip de Prince George dat er in 1921 gestrand is en bij eb te zien was, ligt nu onder grote hoeveelheden zand, net als de pieren. De zandsuppletie nadert zijn voltooiing, van Camperduin tot Petten liggen weer duinen. Op de trappen bloeit het Klein Hoefblad.
In het water van De Putten huizen honderden Wulpen.
Na St. Maartenszee zet ik de auto achter een hele rij, in de berm tussen duinen en bollenland. Geelgorzen, en als we geluk hebben de Dwerggors. We hebben te weinig tijd voor geluk, maar de Geelgorzen op trek komen mooi op de foto. Ik ken deze vogels alleen uit het oosten en zuiden van het land.
In Callantsoog komen noord en zuid bij elkaar. In een perkje bij de vijver ligt een Roze pelikaan, een echte, die op een reis door Europa hier voldoende vis vond om te blijven, en in de tuintjes van de aanpalende woningen zwerft een Siberische braamsluiper die zich voedt met wat de mensen zoal ophangen. Zijn heldere oog hoeft niet lang te speuren, aan elke struik hangt een net pinda's of een vetbol.
Mijn plan om E. de Pestvogels te laten zien mislukt, zowel in Julianadorp als in Den Helder kan ik ze niet vinden. Een fiets had in Julianadorp uitkomst geboden, want de vogels blijken er later nog wel te zijn, maar om rond te lopen was geen tijd. In Den Helder zijn de vogels gevlogen.

Hondsbossche zeewering, rechts het talud
het nieuwe strand
zandzuiger de Rotterdam
links in zee het wrak van de Prince George. De Hondsbossche zoals hij ooit was
Klein Hoefblad
Wulpen
Geelgors


Roze pelikaan


Siberische braamsluiper

Turkse tortel

4 opmerkingen:

  1. Wat een transformatie heeft het strand ondergaan. Ik hoop dat de pieren weer snel in het zand te vinden zullen zijn voor de vogels. Mosselen zullen ze elders moeten vinden. De geelgors staat er wondermooi op. Leuk dat je die nu ook aan de kust bent tegengekomen. De details van de pelikaan zijn prachtig. Toch sneu dat hij het zonder zijn soortgenoten moet doen. Wat een mooi vogeltje is die Sibererisch braamsluiper. Hij kijkt zo guitig uit zijn oogjes. Geweldig ook die aantallen wulpen. Een mooi blog Roely.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's en goed verhaal Roely, je hebt mij weer helemaal mee kunnen nemen en ik heb ervan genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik heb weer genoten van je foto's en verhalen Roely! Leuk dat de geelgorzen ook eens in het westen te bewonderen zijn! Altijd een feestje om bij je "op visite" te komen!

    BeantwoordenVerwijderen