vrijdag 3 april 2015

Stad

Vrijdag 3 april 2015: Goede Vrijdag. Geen tocht naar Golgotha, maar naar de stad, i.c. Haarlem. Gisteren zaten de bosuilen zo mooi in de zon, en had ik alleen een telefoontje om een foto te maken, nu zitten ze in zacht licht, de volwassen vogel niet zo fotogeniek want hij slaapt. Ga ergens staan en kijk omhoog, en hordes mensen doen hetzelfde. In dit geval weten veel mensen van het bestaan van de uilen en knopen ze een gesprek aan. De uilen zitten hier al een jaar of acht en kijken neer op een drukke busroute.
Bij de televisietoren is geen slechtvalk te zien, alleen schijtsporen waaraan je kunt zien dat bepaalde zitplaatsen favoriet zijn. Winterkoningen zijn volop bezig met de balts en manifesteren zich nogal. Goed aangekleed is het heerlijk fietsen en ik ga door naar de lepelaars die ook weer zonder dat het ze iets kan schelen langs de snelweg hun broedplaats hebben gekozen. Achter het benzinestation staat een medelander zich bijkans een hartaanval te bellen, hij spat uit elkaar van woede, en roept tenminste een dozijn maal op orkaansterkte: "jij bent dood", met slechts een licht accent. Enerzijds voel ik de behoefte hem tot kalmte te manen, anderzijds krijg ik de neiging om zijn kenteken op te nemen en een foto van hem te maken, voor áls. Een wielrenner kijkt nog verbijsterd om bij het horen van het geschreeuw.
De lepelaars trekken veel bezoekers, jammer dat het bosschage zo dicht is. Er broeden er al wat, maar de blauwe reigers staan ook nog op hun nesten, en tot mijn verrassing brengt een reiger zelfs een tak naar zijn nest. Zouden de eerdere broedsels mislukt zijn? In januari heb ik al een dood reigertje gevonden. Of broeden ze meermalen per jaar?
Terug in de stad ga ik nog even kijken bij de bosuilen. Dit keer zet ik de adult wat leuker op de foto. Maar de leukste foto van vandaag is van de vrijende houtduiven.


adulte Bosuil

jonge Bosuil


Houtduiven

Pimpelmees
Tjiftjaf
Turkse tortel
Winterkoning

Blauwe reiger

Lepelaar

2 opmerkingen: