maandag 30 december 2013

Kruisbekken

Zaterdag 28 december 2013: "Ik ga Kruisbekken zoeken bij het Vogelmeer, ga je mee?" Mijn man gaat mee. De zon schijnt, we fietsen door de duinen en stappen af om te kijken of een vlucht vogels nu Koperwieken of Kramsvogels zijn. Meest Kramsvogels, zie ik, en probeer ze door de takken heen te fotograferen nadat ik wat dichterbij ben gekomen. Dan hoor ik een fietsbel, en zie E. met twee wielrenners in gesprek. Als ik terugloop fietst E. weg met een klein meisje achterop. Hij verricht een goede daad hoor ik van de wielrenners. Het meisje (11) was boos weggelopen maar daardoor haar moeder kwijtgeraakt, die de wielrenners had aangesproken om naar haar uit te kijken.
Geen Klapekster te vinden in deze goede biotoop, we fietsen verder en stoppen bij het Vogelmeer. Niks te zien in de dennen, op het meer Grote Zaagbekken en Kuifeenden. We wandelen verder, tot ik vind dat we op onze schreden moeten terugkeren, achter een wegvliegende vogel aan. Terug bij de dennen hoor ik dan toch Kruisbekken. Een vrouwtje vliegt in een top van een den, en een mannetje komt in een kaal boompje aan het meer zitten. Ze laten zich uitgebreid fotograferen.
We wandelen een paar uur, langs Parnassia, waar niet alleen mensen voer vinden, over het strand richting IJmuiden, langs het Cremermeer. Het begint al te schemeren als E. een witte vogel opmerkt. Na een minuut zie ik een vrouwtje Sperwer in mijn kijker verschijnen, al jagend vliegt ze op me af, een mooi gezicht.
Onderweg terug moeten we de fietsverlichting aandoen.

Koperwiek boven en Kramsvogel onder

Kramsvogel
 
Grote Zaagbekken

vrouwtje Kruisbek


mannetje Kruisbek

Zwarte KraaiDrieteenstrandlopers1 opmerking:

  1. Ik heb weer genoten van alle mooie foto's, Roely.
    Je hebt weer een paar mooie exemplaren gezien!

    BeantwoordenVerwijderen