zondag 5 april 2015

Eerste Blauwborst

Paaszondag 5 april 2015: wekker op 7 uur, en om half 9 opstaan. O, o, echt geen echte vogelaar... We zitten om kwart over 9 op de fiets en gaan de kleine bonte specht zoeken in de duinen. Omdat het toch nog redelijk vroeg is zit een zanglijster in een topje te zingen dat het een lieve lust is. Aandacht doet hem niks. In het bos dartelen twee grote bonte spechten achter elkaar aan, buizerden wieken in de stille lucht hun rondjes en een havik voert baltsvluchten uit, hij stort zich als een steen naar beneden.
Flink ingepakt tegen de kou maken we een wandeling, begeleid door vogelzang. Vink, roodborst, tjiftjaf en koolmees doen hun best, maar of goudhaantjes ook opvallend zingen tijdens de balts weet ik niet, ik merk er in ieder geval niks van. De foto's van deze zenuwpeesjes mislukken vanwege de vele takjes.
De duinen zijn erg nat, overal zijn plassen en vennen. Twee groene kikkers maken zachte rollende geluiden. En dan is daar mijn eerste blauwborst van dit jaar! Hij doet erg zijn best er op zijn voordeligst uit te zien en een aanlokkelijk lied te zingen. Drie heggemussen worden er opgewonden van. De soortenrijkdom is groot vandaag, graspiepers, een kneu, rietgorzen, roodborsttapuiten, een sperwer, ze komen allemaal op mijn lijstje. Mensen zijn er ook in overvloed, en Hooglanders.
Op de terugweg naar de fietsen,- de koffie lonkt, mèt gevulde koeken- , beklim ik nog even een duintje om een blik in het Cremermeer te werpen. Twee kleine plevieren struinen rond op een zandplaat en een dikke hommel snort voorbij. Het is lente.

Zanglijster
Buizerd
Grote bonte spechten
Roodborst
Havik
         
Blauwborst

Heggemus
Graspieper

Hooglander onder de rook van de Hoogovens
Kleine plevier

1 opmerking:

  1. Oh wat zou ik dat graag ook zien een blauwborst. Dat roodborstje, het gezang moet uit zijn tenen komen. Je hebt weer een hoop moois gezien. En ik word ook nooit een echte vogelaar. Moeite met heel vroeg opstaan :-(

    BeantwoordenVerwijderen