zaterdag 10 januari 2015

Zuiderlingen in Nederland

Dinsdag 6 januari 2015: op deze zonnige dag stappen we in de auto voor een tripje naar het zuiden, waar we na ongeveer twintig minuten zijn: de Ronde Hoep. Er moet al een poosje een Koereiger verblijven, maar wij kunnen hem niet vinden en lopen daarom, dikke kluiten modder aan de schoenen, een rondje Waverhoek. Tot mijn vreugde zie ik een Blauwe Kiekendief, weliswaar in de verte, maar het blijft een Blauwe kiek. Een Zwarte zwaan wordt onvriendelijk bejegend door drie Knobbelzwanen en met gebogen hoofd taait hij af naar een ondiep gedeelte om zich te poetsen. Dan horen we hem roepen, een soort gefluit voorafgegaan door een heel laag resonerend geluid. In ons land heet hij een exoot, omdat hij niet op eigen kracht vanuit AustraliĆ« of Nieuw Zeeland hierheen is komen vliegen, maar ontsnapt is uit particuliere vogelcollecties. Veel  kom je er hier niet tegen.
Na koffie met uitzicht over de Grote Wije, makkelijk hoor zo'n auto, rijden we weer terug naar de Ronde Hoep, waar die andere zuiderling gewoon tussen de schapen staat, zwarte en witte schapen. We kunnen hem goed fotograferen, waarna hij over de Oude Waver uit zicht vliegt.
In de Middelpolder doen we een poging nog een andere reiger op te sporen, de Roerdomp, maar die blijft onzichtbaar voor ons in de rietvelden. Een bekende vertelt ons dat in Amsterdam een Kleine Burgemeester zit, heel toepasselijk in de Burgemeestersbuurt. We vinden het wel welletjes voor vandaag en wandelen naar de auto. T. moet lesgeven, hij telt nu de weken af tot zijn definitieve Grote Vakantie.


Blauwe kiekendief vrouw
Grauwe ganzen
Knobbelzwanen en Zwarte zwaanKoereiger
Koereiger bij Nes aan de AmstelSpreeuwen
Roodborst
Winterkoning

2 opmerkingen:

  1. Twee mooie logs, deze en de vorige, Roely. En het valt altijd op dat jij in de stadsparken toch maar een hoop mooie vogels tegenkomt tot uilen toe. Altijd handig dat je tips krijgt. En zeer geslaagd dat je de koereiger hebt kunnen waarnemen. Mooie foto's heb je er van kunnen maken. Ik ga er dadelijk ook nog even op uit. Kijken of ik het steenuiltje kan fotograferen op de mij bekende locatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zit veel meer dan je denkt ... Maar je moet er oog voor krijgen. Ik hoorde dat je vandaag op pad was :-)

    BeantwoordenVerwijderen