zaterdag 10 januari 2015

Winterse Tjiftjaffen en spreeuwenzwermen

30 en 31 december 2014: in afwachting van het nieuwe jaar bezoeken we weer eens de Nieuwe Oosterbegraafplaats en het park Frankendael. Ga ergens staan en in no time staan er andere vogelaars bij je; vogelen is een nationale hobby geworden, wat me niet slecht lijkt voor de vogelstand. Wat is er in het park gezien: een Vuurgoudhaantje, Barmsijzen en zowaar een paar Tjiftjaffen, die normaal gesproken in wat warmere gebieden overwinteren. Op zoek dus. De meeuwen hopen tevergeefs op brood. We hebben alleen zonnepitten bij ons. Op de begraafplaats hokken twee Ransuilen samen in een duistere conifeer, bijna niet te zien. Voorkennis helpt. De Gaaien zijn erg aanwezig en naijverig, het levert leuke taferelen op.
Als we koffie drinken in het café op de begraafplaats, door ons De Laatste Slok genoemd, schicht er een Sperwer voorbij, laag bij de grond, wat wel prettig is voor de kijkers in het café dat, misschien als voorbereiding op een echt graf, half in de grond is ingegraven. Dan volgt een begrafenisstoet, fantastisch om te zien want van Antilliaanse of Surinaamse oorsprong. De zes dragers, met paarse linten om hoge hoed en borst, dansen met een gifgroene kist op de schouders in een bepaald patroon heen en weer. Het gaat allemaal goed. Trompetters dansen erachteraan en de kleurige stoet volgt met trossen groene ballonnen. Het is altijd weer een geweldig gezicht.
Op de een na laatste dag van het jaar van de Spreeuw zien we tegen zonsondergang boven de Rivierenbuurt grote zwermen spreeuwen heen en weer zwenken, zonder gekwetter. Wat je wel hoort is verkeerslawaai, en een helikopter.


Gaai




Grote bonte specht
Kokmeeuwen

Tjiftjaf
Boomkruiper
Goudhaantje

Grote Alexanderparkiet

Ooievaars op het nest in Frankendael
Ransuil

Roodborst

Tjiftjaf
Spreeuwenzwerm
 Filmpje van spreeuwenzwerm boven de Rivierenbuurt:
https://www.youtube.com/watch?v=WegBNdFnjyM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten