maandag 28 juli 2014

Een bijzondere namiddag

Zondag 27 juli 2014: echt vakantie, we hoeven niks en mogen alles. Opstaan voor een kotsende kat, en daarna weer in bed. Een aflevering van Downton Abbey bekijken om half twaalf 's ochtends. Koffie om half twee. Maar dan is het uit met het gehang, om drie uur stappen we op de fiets. Ik ga E. de Grauwe klauwieren laten zien. Lang zoeken hoeft niet, ze zijn druk aan het jagen en met de kijker goed te volgen. Met korte broeken aan blijven we maar op het pad. Op een bloeiend veldje verderop fladderen vlinders in grote haast. Als ik klaar ben met fotograferen fiets ik verder om E te zoeken. Hij vraagt welke vogels er samen in een struik zitten, een grote en een kleine. Duif, Sperwer? Nee, een Koekoeksjong! Met zijn pleegouder, een pieper. Nu ga ik toch maar van het pad af, dit is te leuk. Waar de Koekoek zit is goed te horen, hij heeft een dwingende bedelroep.
Gelukkig sta ik weer op het pad als een autootje van Natuurmonumenten langskomt. Vlakbij zee kijken we wat rond. De konikpaarden zijn elders. E merkt in de verte roofvogels op, aan de manier waarop ze jagen zie ik dat het Boomvalken moeten zijn. We besluiten een pad naar het noorden af te lopen in de hoop de valken van wat dichterbij te kunnen zien. Dat lukt, want zij komen onze kant op. Een vos doet zijn behoefte, of misschien markeert hij of zij zijn leefgebied. E ziet voor het eerst een Argusvlinder. Dan mogen we van nabij getuige zijn van het jagen van een Boomvalk, met grote snelheid scheert hij door de lucht om libellen te vangen. Af en toe zie je dat het lukt, dan werken snavel en poot samen om de libel van vleugels te ontdoen.
Op de terugweg vind ik een salamandertje, een paar centimeter lang en een paar millimeter breed.

Grauwe klauwier


Kleine parelmoervlinder
Argusvlinder

Bruin blauwtje

Waarschijnlijk een Boompieper, de pleegmoeder van het Koekoeksjong

Koekoeksjong

Argusvlinder
Bruin zandoogje

Grasmus

Vos
Boomvalk
Kleine watersalamander

2 opmerkingen:

 1. Wat een geluk dat je het koekoeksjong zag Roely! Heel erg mooi hoor. En die jagende boomvalken, heerlijk om naar te kijken! Genieten jullie maar lekker van jullie vakantie, veel plezier!
  O ja, Thijsse's hof ziet er ook mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijke verhalen en prachtige foto's, ik ben er even voor gaan zitten.
  Blijft toch een heel bijzonder fenomeen zo'n groot jong met zulke kleine pleegouders, mazzel dat jullie het koekoeksjong hoorden en daarna zagen.
  Boomvalken heb ik nog nooit in het echie gezien, komt wel als ik ietsje meer tijd heb, totdan geniet ik van wat jij allemaal ziet.
  En geniet lekker van jullie vakantie,!

  BeantwoordenVerwijderen