zondag 16 november 2014

Aaibare Kwak

Maandag 25 augustus 2014: nu ik dan toch in Bloemendaal ben wandel ik naar de vijver waar een jonge Kwak zich nu al een dag of veertien ophoudt. Hij loopt rond de vijver op zoek naar beweging onder het kroos en vliegt terwijl ik naar een Blauwe reiger kijk over het water naar de andere kant. Jammer, net gemist. Een hondenbezitter weet van alles over hem te vertellen en het volgende vind ik in de Vaderlandsche letteroefeningen:

Natuurlyke historie van den kwak.

(Volgens den Heer de Buffon.)

De Kwak heet in 't Latyn Nycticorax, in 't Hoogduitsch Nacht-rab, in 't Engelsch Nigt-raven, in 't Fransch Bihoreau. De naam van Nagtraaf schynt deezen Vogel ge-
geeven naar het vreemde gekras, of liever het schriklyk en droevig geluid, 't welk hy nagts slaat: want dit is de eenige overeenkomst, welke de Kwak met een Raaf heeft: in gedaante en houding gelykt hy na den Reiger; doch verschilt van denzelven hierin, dat hy veel dikker en gevoeder Hals, veel grooter Kop, en een min scherpen Bek hebbe, ook is hy veel kleinder, slechts omtrent twintig duimen in de langte haalende.
.....
Over dag houdt de Kwak zich verborgen, en komt met het vallen van den avond eerst te voorschyn, wanneer hy zyn onbevallig geluid Ka, Ka, Ka laat hooren, 't welk Willughby vergelykt by 't geluid 't welk iemand slaat als hy moet braaken.

jonge Kwak





Blauwe reiger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten