donderdag 20 november 2014

IJmuiden revisited

Donderdag 13 november 2014: zal ik naar de zeldzame Bonte tapuit in Zoeterwoude? Ja, ik ben daar gek. Het is prachtig zonnig, en wat is er dan leuker dan een wandeling op de pier van IJmuiden. Een retorische vraag. Met mijn nieuwe camera ga ik op pad.
De luchtmacht is volop aanwezig daar waar hij hoort te zijn, in de lucht zie ik een oud model grijs vliegtuig en een hipper model helikopter. Er zijn mensen zichtbaar achter de raampjes. Vlak voor de ingang van de jachthaven zit de Kuifaalscholver zich te krabben, simultaan met de gewone Aalscholver. Geen kuif te zien want het is geen broedseizoen. Een Zilvermeeuw laat keer op keer vanuit de hoogte een schelp vallen, in de hoop dat hij hem daarna kan kraken en een Winterkoning protesteert tegen mijn aanwezigheid. Ik vind het nog altijd vreemd een Winterkoning of Roodborst aan te treffen op de grens van zout water, maar zelf vinden ze kennelijk wat ze zoeken.
Aan de voet van de duintjes scharrelt een vogel, een Tapuit. Voorzichtig nader ik en maak veel foto's met in het achterhoofd het idee dat het misschien een bijzondere tapuit is, wat later niet zo blijkt te zijn, maar dat weet ik op dat moment niet omdat mijn kennis niet toereikend is.
Plat op zijn buik fotografeert een nogal natte man een groep Drieteenstrandlopers bij de waterlijn. Merkwaardig toch altijd dat de drieteentjes het liefst op één poot opereren. Ze staan op één poot, ze lopen vaak met één poot en gaan met het hupje van één poot op de wieken. Alleen bij het foerageren gebruiken ze er twee, dan zie je ze zich hun benen uit de broek rennen.
Op de pier kom ik bekende R. tegen die er net als ik vaak rondkijkt. Hij vertelt dat er een Kleine burgemeester zit die bijna uit de hand eet. Voorbij de bocht kom ik hem inderdaad tegen, een weinig schuw beest dat zich gewillig laat fotograferen. Op de punt van de pier vertelt een man met camera mij monkelend dat iemand hem attent maakte op de aanwezigheid van een burgemeester, waarop hij vroeg of dat dan de burgemeester van Velsen was. Hij was ten onrechte versleten voor vogelaar. Twee mannen turen naar de overkant, de Noordpier, er vliegt een Kleine jager die helaas in de komende dertig minuten niet in de buurt van de Zuidpier komt. Op een halve kilometer afstand zie ik hem aanvallen ondernemen op meeuwen die kennelijk net hebben gegeten. Het is zijn bedoeling dat ze de vis opbraken, dan kan hij er zelf mee vandoor.
Ik deel mijn kennis van een af en toe langsvliegende Drieteenmeeuw en krijg als ruil het verhaal van een Bonte kraai die nog altijd in IJmuiden zit, plus de navigatiegegevens. Na nog enig oponthoud bij de nu vissende Kuifaalscholver rijd ik naar het bedoelde plantsoen, parkeer de auto, stap uit en sta oog in oog met de Bonte kraai. Zo snel heb ik nog nooit een vogel gevonden.Aalscholver, Kuifaalscholver, Zilvermeeuw


Winterkoning
Zilvermeeuw laat schelp vallen
Graspiepers

Roodborst
Tapuit

 
Drieteenstrandloper
Scholekster
Kleine burgemeester links


Roodkeelduiker
Kleine jager (de donkere vogel) valt meeuw aan


Drieteenmeeuw
Kuifaalscholver
Bonte kraai
2 opmerkingen:

  1. Super mooie foto's Roely. Je toestel laat je niet in de steek. Wat een details en zo scherp. De vogels geweldig wat je allemaal gezien hebt. Het blijft daar een feest langs de pier, in de duinen en strand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, er is bij IJmuiden eigenlijk altijd wel iets leuks te zien, het heeft toch te maken met de aantrekkelijkheid van de pieren zo midden in zee. En daar zo dichtbij de duintjes. Twee verschillende biotopen bij elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen